Çİ - Akilah Azra Kohen


Çi
Yazar: Akilah Azra Kohen
Yayınevi: Destek Yayınları
Sayfa Sayısı: 318
Basım Tarihi: 2014
Türü: Roman/Kişisel Gelişim

Tanıtım Yazısından

Hayat, insanın kendi potansiyeline ulaşabilmesi için dikkatle, incelikle, muhteşem bir zekâyla dizayn edilmiştir. Yapman gerekeni yapamıyorsan, olamıyorsan, doğamıyorsan hayat çok acıtır, anlaman için hırpalar, yorar. Seni sen yapabilmek için ne gerekirse yapmaya hazırdır.
Asla rahat bırakılmazsın.
Öylesine, anlamsız varolmazsın.
Mutluluğa saklanamazsın.
Öyleyse acına sahip çıkmalısın!
Çünkü acı, bilginin bedene inmesidir. 
Bilgiyi bedene indirmeli, olman gereken şeye dönüşmelisin.
Bu kitap 'kendine gelmek' için burada olduğunun farkına varabilenlere yazıldı. Fi ile çıkılan yolculuğun tek durağıdır Çi. Sadece farkındalığa giden, değiştiren, mutlaka geliştiren bir yoldur bu ama sunduğu seks, macera, intikam, ihtiras sizi aldatmasın, zordur.
Hayatı değil sistemi yaşadığımızı fark edenler, harakete geçmek için işaret bekleyenler, umursamayanlara karşı umursayanlar, hissedemeyenlere karşı hissedenler adına ve kendi tekamülünde kaybolmuşlar için yazılmış, dengeye adanmıştır. Hayat harekete geçen herkesi varması gereken yere götürür.
.......................................................

Kitap Hakkındaki düşüncelerim, 

Çi, Çince bir kelimedir ve Japoncadaki karşılığı da Ki' dir. Örneğin, Aikidodaki "Ki" ile Taiçideki "Çi" aynı anlamdadır. Her ikiside de "hayat gücü", "hayat enerjisi" anlamına gelen felsefi bir kavramdır. 
İlk kitap için bu kitap bir şeylerin başlangıcı, burada tohumlar çatlıyor demiştim. Serinin ikinci kitabı Çi için de çatlayan tohumların acıyla büyümeye başlaması, bir sorgulama evresi diyebilirim. Yazarı bu kitapta daha iyi anladım, daha çok sevdim. Üçüncü kitapta da beni yanıltmayacağını düşünüyorum. Hayatlarımızda karşılaştığımız, bildiğimiz kişiler ve olaylara yani toplumsal gerçeklerimize bu kitapta daha ayrıntılı yer verilmiş. O yüzden midir bilmem bu kitap bana Fi' ye göre biraz daha akıcı geldi. Herkes her kitaptan farklı haz ve öğreti alır. Kitaplardan çıkarım, kişinin algı seviyesine bağlı olarak farklılık göstereceği için tavsiyem odur ki, seri hakkındaki spekülasyonlara değer vermeden, ön yargısız okumanızdır.


Kitapta beğendiğim pasajlardan bir kaçı,

* Tükettiğini üretmeyen insan sadece parazittir.
* Hak etmeyene parlasın diye ışık tutmayı bırakırsak, işte o zaman yıldızları görebiliriz.
* İyi olmak aslında sadece bir detaymış.Ne deneyimlemiş olursa olsun, yaşadığı kötülüğe rağmen insanın kendini iyiye çevirecek gücü olmasındaymış tüm mesele. Güç, birbirinden üstün gelmek ya da istediğinde birinin canını almak değil, biri senin canını aldığında bile kötüleşmemek, onun düştüğü tuzağa düşüp canavara dönüşmemektir. Sana vurana el kaldırmamak, sana vurana el kaldırmaktan çok daha zordur. Asıl doğruda durmak güç ister.
* İşte bizi de böyle şekillendirir hayat... Olmamız gereken şeye dönüşebilmek için küçük küçük darbelere ihtiyacımız vardır. Malesef darbeler acıtır, büyürken acırsınız. Ama ancak acıyarak kendimizi bulduğumuzu kimse söylemez bize, belki de korkacağımızı sanırlar. Halbu ki ruhumuz acıdıkça kabuğumuz soyulur. İçimizdeki güzellik dışımıza çıkana kadar. Aynı taşın içindeki bu heykel gibi...
* Eğitmediğimiz, hor gördüğümüz, yardım etmediğimiz herkesi bir gün karşımızda göreceğiz üstelik ellerinde silahlarla.
* Her şeyi bildiğini sanmayı anlarım, toyluktur. Ama her şeyi anladığını sanmak! Bunu anlayamam, Salaklıktır!

Pi' de görüşmek üzere...



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yeni Doğmuş Kedi Buldum Ne Yapmalıyım?

Platonik Aşk'a adını veren Aşk, Platon'un Aşkı // Rafet Elçi

Şölen-Dostluk // Platon