Herakles'in (Herkül) Lahdi Türkiye'ye geri dönüyor!


Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre Perge Antik Kenti'ndeki kaçak kazı çalışmalarında çıkarılıp ülkemizden kaçırılan ve yaklaşık 50 yıl sonra İsviçre'de bulunan Herakles Lahdi Türkiye'ye geri getiriliyor. Hatta tam olarak 13 Eylül Çarşamba günü saat 18.00'de Türk Hava Yolları Sponsorluğuyla burada olacağı söyleniyor. Önce İstanbul sonra ayağının tozuyla Antalya'ya gidecek olan Lahid Antalya Arkeoloji Müzesi'ndeki hazırlıkları bitince sergilenebilecek. Niyahet müzede sergilenmekte olan Herakles Heykeli ile kavuşabilecekler. Yaklaşık 50 yılın ardından da olsa eserin evine dönüyor olması yine de iyi bir şey. Darısı başka kaybedilen eserlerimizin başına..
Herakles Heykeli'nin de Antalya Müzesi'nde sergilenene kadar başından geçen bir hikayesi var elbet. Şöyle ki: 1980 yılında İstanbul Üniversitesi tarafından Perge Antik Kenti'nde yapılan bilimsel kazılarda Herakles Heykeli'nin alt yarısı bulunur. Üst yarısı ise Amerika'da Boston Museum of Fine Arts ve Shelby White-Lenon Levy adlı koleksiyonerlerin mülkiyetindedir. Ama biz bunu Glories of the Past adlı bir katalogda yayımlanması üzerine öğreniyoruz. Sonrasında kendileriyle iletişime geçiliyor alt ve üst parçalardan örnekler alınıyor testlerden geçiyor bir çok raporlar çıkıyor onlarca protokolden sonra nihayet Herakles Heykeli üst yarısının da 25 Eylül 2011'de Antalya Müzesine nakledilmesiyle birleşip vücut buluyor. Perge Antik Kenti'nde 65 yıldır süren kazılardan çıkan Herakles Heykeli ve üstün sanat kalitesindeki diğer eserleriyle birlikte Antalya Müzesi dünyanın önemli müzelerinden biri olma özelliğini kazanıyor.

Ben de 2013 yılında bir Antalya ziyaretimde müzeyi gezebilmiş ve
bu güzel Herakles Heykeli'ni görebilmiştim. Müzeyle ilgili ilk söyleyeceğim şey kesinlikle görülmesi gerektiğidir. Bir kere çok iyi durumda, çok ferah, çok sistemli hatta çok şık desem tuhaf olmaz. Müze rahat gezilebildiği gibi büyük heykel eserler de izlenebilecek kadar geniş alanlarda duruyorlar. Heykel ve özellikle de lahidler oldukça çok. İstanbul Arkeoloji Müzesi'ni de gezmeyi çok seviyorum en az 3-4 kez gitmişimdir ama bence Antalya Müzesi Müzecilik konusunda ciddi fark atıyor.

İhtişamını yakından görebildiğim Herakles Heykeli'nin çok iyi olmasa da kendi çektiğim bir fotoğrafını inceleyebilmeniz için en sona ekliyor ve sizleri baş başa bırakıyorum.



* Kaynakça: Antalya Müzesi
* Haber: NTV

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yeni Doğmuş Kedi Buldum Ne Yapmalıyım?

Platonik Aşk'a adını veren Aşk, Platon'un Aşkı // Rafet Elçi

Şölen-Dostluk // Platon