Yeni Doğmuş Kedi Buldum Ne Yapmalıyım?

Öncelikle sokakta biçare, yardıma muhtaç tüm kuyruklu dostlarımıza onları düşünen, koruyup kollayacak melekleriyle karşılaşma şansı diliyorum… Eğer bu yazıyı okuyorsanız siz de bir meleksiniz ve bir cana hızır gibi yetişmişsiniz demektir. Ya da bu yazıyı okuduktan sonra siz de bir cana yardım eli uzatmak isteyeceksiniz kim bilir...
Kendi deneyimlerimden yola çıkarak hazırladığım
bu bilgilerden kendinize notlar almayı ve etrafınızda bu durumla karşı karşıya kalmış hayvan sever dostlarınızla paylaşmayı unutmayın!

Anneleri ölmüş veya bir şekilde annesiz kalmış bir yavru kediyle kalakaldınız ve ne yapacağınızı bilmiyor musunuz? Paniğe hiç gerek yok sakin olun her şey yolunda gidecek :) İlk iş acilen bebeği bir veterinere götürün. Bebek annesinin sıcaklığından ve sütünden ayrı kaldığı için vücut ısısı ve direnci düşmüş olacaktır bir süre yoğun bakım ünitesine alınması gerekebilir. Ve genel kontrolü de yapılmış olur. Yoğun bakım ünitesinde vücut ısısı normale getirilirken bir taraftan da hekim tarafından gözetim altına alınır bu süreçte biberon yardımıyla beslenmeye başlanır.




* Bu da bizim bebeğimiz Kinder. Onu bu kaldırımda 3 Ekim 2014'de Kurban Bayramı Arifesinde ailecek sabah yürüyüşümüzden eve dönerken bulduk. Tam tamına 96 gr.'dı. Göbek bağı ıslaktı bu yüzden o gün doğmuş olabileceğini düşünüp 1 saat çevrede annesini aramış malesef bulamamıştık :( Karşımıza sürpriz bir şekilde çıktığı ve ona yatak hazırlamak için bakkalın bize verdiği karton kutunun tesadüfen Kinder süt dilimi kutusu çıkması sebebiyle biz de ona "Kinder" ismini verdik :)


* Burada Kinder yoğun bakım ünitesinde. Vücut fonksiyonları yavaşladığı için yarı baygın ve burada 1 gün kaldı.

Bebek yoğun bakımdan çıktı elinizde en fazla 100 gr lık, hepi topu 10 -15 cm lik bebek kediyle eve geldiniz peki şimdi ne yapacaksınız? İlk işiniz bebeğin yatağını hazırlamak olmalı.

Bebek yatağı hazırlamak için gerekli şeyler:

* Küçük bir kutu. Evinizde yoksa bakkaldan/marketten temiz, küçük bir koli temin edebilirsiniz.

* Sıcak su torbası. Sıcak su torbasının etrafını mutlaka sarın eğer torbanın kendi kılıfı varsa gerek yok. Böylece yavruyu yüksek ısıyla yanmaktan korumuş olursunuz.
* Küçük bir polar örtü yoksa havlu. Kutuya sığacak büyüklükte olmasına dikkat edin.
* 1 paket Pamuk. Bebeği mutlaka yüzü görünecek şekilde pamuğa sarın. Rulo pastaya benzeyecek ama annesinin koynundaymış hissiyatı alabilmesi ve vücut ısısını koruyabilmesi için en uygun yöntem bu. Bu sayede sıcak su torbası soğumaya başlasa bile pamuk içindeki hava vücut sıcaklığını bir süre daha korumasına yardımcı olacaktır. Bebeğin vücut ısısı en düşük 39 derece olmalıdır.
Şimdi yatağını hazırlayabilirsiniz. Önce kaynamış su dolu ve etrafı sarılmış sıcak su torbasını kutunun içine yerleştirin. Üzerine polar/havlu örtüyü kutunun kenarlarından taşacak şekilde yerleştirin. İçine pamuğa sarılı bebeği yerleştirip üzerini kenarlardan taşan kısımlarla örtün ama havasız bırakmamaya çok dikkat edin bir taraftan açıklık bir kısım bırakabilirsiniz. Şimdi bebek güvende ve yaklaşık 1 hafta kadar böyle hiç kıpırdamadan uyuyarak geçecek zamanı.


* Bebeği bu şekilde sarabilirsiniz.



* Ayıcık aslında bir sıcak su torbası, kendi peluş kılıfı olduğu için her hangi bir örtüye sarmama gerek kalmamıştı.

Yavru Kedilerde Beslenme:

Bebek için ne olursa olsun en iyi beslenme anne sütü ile beslenmedir. O yüzden ilk tercihiniz ona bir süt anne aramak olmalı. Süt anne bulmak çok kolay olmuyor evet, hatta bulsanız da annenin bebeği kabul edip etmeyeceğinin bir garantisi yok ama yine de denemelisiniz. Diyelim ki bulamadınız o zaman 2 saatte bir biberonla beslemeye devam etmelisiniz. Bebekler mideleri küçük olduğu için az ve sık beslenme ihtiyacı duyar. Biberonları veterinerlerden veya eczanelerden bulabilirsiniz. Ben silikon uçludan ziyade eğer bulabilirseniz kauçuk uçlu biberonu tavsiye ederim daha yumuşak oluyorlar. (Ben kauçuk olandan bulamamıştım) Ama hiç birini bulamazsanız şayet iğnesiz bir şırınga da işinizi görecektir. Besleme yaparken bebeğin başını 45 derecelik açıyla tutmalısınız. 2 saatte bir besleme işlemine gece de devam etmelisiniz. Evet biraz fedakarlık istiyor ama onların da insan bebeklerinden farkı olmadığını düşündüğünüzde normal gelecektir, ayrıca bu süreç insan bebeklere göre çok daha kısa sürecek merak etmeyin, sabırlı olun. Bu yüzden gece için saatinizin alarmını kurmayı unutmayın! Eğer 2 saatte bir kalkmak zor gelirse 3 saatte bir olarak da besleme yapabilirsiniz. Ancak daha geçe bırakmayın hem bebek acıkacağı için hem de sıcak su torbası soğuyacağı için ihmal etmemelisiniz. Mama verirken asla su vermeyin çünkü mamadan su ihtiyaçlarını karşılıyorlar. Bu arada biberonu ilk aldığınızda ve sonraki her kullanımdan önce yıkayıp kaynar su ile sterilize etmeyi unutmayın!


* Yavru kediler başlarını kendileri tutamazlar o yüzden bebeği sıkmadan avucunuzda bu şekilde tutabilirsiniz bu sayede biberonla süt vermeniz daha kolay olacaktır.



* 1 haftalık olunca bu şekilde süt vermeye başlayabilirsiniz. Aynı zamanda bu sıralarda elinizde oynamaya da başlayacak :)

Besleme Sütü Olarak Ne Kullanmalıyım?

Yetim kalmış bebek kediler için veterinerlerde ve eczanelerde anne sütüne en yakın toz mamalar satılıyor bunları kullanabilirsiniz. Eğer bu mamalardan temin edemiyorsanız Aptamil 1 de kullanabilirsiniz. Kaynamış ve ılıştırılmış içme suyu ile hazırlanıyorlar. Üzerinde hazırlanış tarifleri bulunuyor. Ben kedim için ilk 2 kutuda KMR Kitten Milk Replacer (veterinerimizden satın aldım), son 2 kutuda Aptamil 1 kullandım.



Bebek kediye asla pastörize süt vermeyin. Sütün içindeki laktoz onlara ciddi zarar verir ve normal anne sütü gibi besleyici olmadığı gibi antibiyotik koruma da içermezler. Aslında bebek yetişkin fark etmez hiçbir kedi/köpeğe pastörize süt verilmez zarar verdiğinin ilk belirtisi olarak yoğun gaz yapar ve ishal olurlar. Eğer süt kullanılacaksa da mutlaka laktozsuz süt verilmelidir. Mama konusu bütçeyle ilgili bir konu olduğu için kesinlikle şunu alın bunu alın diyemem durumunuz varsa benim kullandığım KMR kedi sütünü tavsiye edebilirim, Aptamil 1 KMR den daha ekonomiktir ben bu ikisini de kullandım ama eğer bunların hiç birini temin edemiyorsanız evde kendiniz de besleyici hale getirdiğiniz bir kedi sütü hazırlayabilirsiniz. Tarifteki süt de işinizi görür. Önemli olan titizlik ve hassasiyetle gözlemleyerek bakıyor olmanız.

Evde kedi sütü hazırlamak için:

* 150 ml laktozsuz süt

* 50 ml su
* 1 çay kaşığı pirinç unu (tepeleme)
* 2 yumurta sarısı
* 1 kesme şeker
* Yarım çay kaşığı margarin veya tereyağ
* Çay kaşının ucuyla zeytin yağ
Tüm malzemeleri karıştırarak pişirin köpürmeye başlayınca ocaktan alın ve ılınması için bekletin. Muhallebi gibi koyulaşmasını beklemeyin akışkan olması gerekiyor. Mamayı biberona koyup bebek kedinize verebilirsiniz. Ne soğuk ne de sıcak olmamasına dikkat edin.

Bebeğinizin Gazı Var!

Tuhaf gelmesin bebek kedilerin de gazı oluyor ve çıkarılması gerekiyor. Bağırsakları tam anlamıyla çalışmaya başlayana kadar gaz çıkarma işlemi de size ait :) Besleme işleminden sonra omzunuza yüz üstü yatırıp bir parmağınızla sırtına pıt pıt hafifçe vurun. Sesi çok az duyulsa da gorklayacaktır :)

Yavru Kediler Tuvaletini Nasıl Yapar?

Bebek kediler idrar kasları henüz çalışmadığından kendi kendilerine çiş/kaka yapamazlar bu yüzdendir ki anneleri emzirdikten sonra onların poposunu yalayarak hem tuvaletlerini yaptırmış hem de temizlemiş olur. Buradan da anlayacağınız gibi tuvaletlerini yapabilmeleri için masaja ihtiyaçları var ve hijyen çok çok önemli. Buradaki en önemli konu *her besleme işleminden sonra hiç atlamadan tuvalet işleminin yapılmasıdır yani 2 saatte bir yapılan besleme işleminin hemen ardından yapılmasıdır. Eğer bu işlem yapılmazsa bağırsaklarında biriken dışkıları yüzünden ölebilirler. 

Tuvaletini Nasıl Yaptırmalıyım?

Küçük bir kapta ılık su ve yanında pamuk hazırlayın. Bebeği elinize alın ve ılık suyla ıslattığınız bir parça pamuğu genital bölgelere bastırmadan dairesel hareketlerle gezdirin. Karnına da çok çok hafif dokunuşlarla masaj yapın. Hemen tuvaletini yaptığını göreceksiniz. Daha sonra başka bir pamuğu yine ılık suyla ıslatarak temizleyin sonrasında da yine bir parça pamukla hafiften kurulayın. Pamuğu ıslatarak yapılan bu işlem bebek kedide bir nevi annesinin diliyle yaptığı masaj ve temizleme hissiyatı uyandıracaktır.

Bebeği Gözlemleyin!

Bebek kediyi büyütürken yolunda gitmeyen bir şeyi hemen fark ettiğiniz de onun hayatını kurtarmış olursunuz ki bu da onu gözlemleyerek olur. İlk olarak veterinerden bir büyüme tablosu edinin. Evinizde eğer varsa hassas mutfak tartınız ile hergün veya gün aşırı bebeği tartın ve not edin. Boyunu da aynı şekilde ölçebilirsiniz. Böylece büyüme tablosundan bebek kedinin sağlıklı bir şekilde gelişip gelişmediğini gözlemleyebilirsiniz. Ben bu konuyu biraz daha ileriye taşıyıp bulduğumuz günden itibaren gün gün tüm gelişmelerini yazdığım bir günlük tuttum. Günlüğe kilosunu, boyunu, verdiğim mama ölçüsünü, onunla ilgili gelişmeleri (hareket etti, ses çıkardı, gözleri açıldı, dönmeye başladı, yürüdü, kustu, ishal oldu, kabız oldu vb) not ettim ve bu bunları veterinerle paylaşıp gelişimin normal olup olmadığını teyid edebiliyordum. Günlük tutmamın başka bir iyi tarafı da bu bilgileri günlüğe bakıp rahatlıkla hazırlayabilmek ve etrafımda bebek kedi bakımıyla ilgili destek almak isteyen herkese yardımcı olabilmek oldu :)
Bir diğer önemli konu ise ateşini kontrol etmeniz. Bu işlemi bir hasta termometresiyle makattan ölçerek yapmanız gerekiyor. Tabii çok dikkat ederek. Dediğim gibi bebeğin vücut ısısı en düşük 39 derece de stabil kalmalıdır.


* Kinder'i her gün aynı parayla fotoğrafını çekip, mutfak tartısıyla tartıyordum.



* 8 Ekim 2014 göbek bağı düştü diye not almışım mesela :) 5 günlük oluyor yani ama sizin bebeğin göbek bağı daha geç düşebilir merak etmeyin. Kinder çok gezenti bir tipti göbeğini sürte sürte sürekli geziniyordu. 



* 10 Ekim 2014. Kinder süt dilimi kutusundan artık çıkabiliyordu o yüzden yandaki daha yüksek kutuya terfi etti. Yani tam 1 hafta sonra ayaklanıyor bu zibidiler. Ama yanlış olmasın ayaklanıyor derken bacaklar henüz çok aktif değil göbeğin üzerinde yol alıyorlar :) 



* 12 Ekim 2014'de sağ gözü açılmıştı.

Poposu Tahriş Oldu…


Bebek kedilerin de popoları ishal veya temizlemekten dolayı tahriş olabilir. Bu gibi durumlarda Sudocrem iyi bir kremdir. Belki çoğunuzun bildiği gibi aslında bebeklerde pişik sorunu için kullanılan hatta başka bir çok faydası olan yan etkisi olmayan bir kremdir. Bilmeyenler diğer faydalarını öğrenmek için internetten Sudocrem diye aratabilir. Ben de kedimin poposu tahriş olduğunda veterinerimizin tavsiyesiyle bu kremi kullandım ama ben yine de zeytinyağını çok daha mucizevi bulduğum için zeytinyağıyla tedaviyi daha çok sevdiğimi söyleyebilirim. Neden derseniz tabii ki tecrübe ettim. Zeytinyağının pişiğe çok iyi geldiğini kızımın bebekliğinde tecrübe etmiştim, hiçbir pişik kreminin geçiremediği üstüne sulandırdığı cildini tek uygulamada tertemiz yapmıştı. Annelik tecrübelerimden faydalanarak aynı işlemi bebek kedime de uyguladım ve sonuç mükemmel. Zeytinyağının onarıcı gücüne inanın. Kimyasal içermeyen, yan etkisi olmayan cilde çok iyi gelen zeytinyağı, doğanın bize sunduğu bir şifa adeta.

Peki Kabız Olursa Ne Yapmalıyım?

Bebek kediniz kabız olduysa rahat dışkılama yapabilmesi acilen bağırsakların yumuşatılıp harekete geçirilmesi gerek. Bunu da en iyi ve basit yolu yine zeytinyağı ile müdahale etmektir. Bebeğe bir şırınga yardımı ile ağzına 1-2 damla zeytinyağ damlatıp, kurumuş olan poposuna da bir kulak çöpü yardımıyla hafif hafif çok nazikçe içeriye doğru yine zeytinyağı sürün. Bu işlem dışkılamasını sağlayıp rahatlatacaktır.

Yaş Mamaya Geçiş

Bebeğiniz 1 aylık olduğunda artık yaş mama yiyebilir. Ancak 1 paket (100 gr) yaş mamanın 1 günde yarısını verin tabi yaş mamaya geçiş yaptığınızda da biberonla beslemeye devam etmelisiniz çünkü midesi yaş mamaya alışkın olmadığı için bünyesi daha fazla yaş mamayla beslenmeyi kaldırmayacaktır. Kusabilir, ateşi çıkabilir veya vücut ısısı düşebilir, baygın hale gelebilir. Bu gibi durumlarla karşılaştığınızda hemen veterinerinize başvurun. Ben kedimde böyle bir durum yaşadım, yaş mamayı baktım çok iştahlı yiyor tüm paketi yemesine izin verdim bir süre sonra kusmaya başladı yerinden kalkamıyor başını tutamıyor ve yürüyemiyordu. Vücut ısısı düştü ve sürekli baygın haldeydi. Veterinerimiz bize bir şurup ismi verdi şırıngayla söylediği ölçüde verdik yarım saat sonra ayağa kalkıp dolaşmaya başladı. Şurubun ismin buradan vermek doğru olur mu bilemediğim için yazmak istemedim sonuçta her hekimin tedavi şekli farklı olabilir veya her ilaç her bünyede aynı reaksiyonu göstermeyebilir. Bir diğer önemli konu da yaş mama verirken mama değişikliği yapmak. Bir anda değiştirirseniz bu da ciddi anlamda onun midesini rahatsız edecek ve kusmasına neden olacaktır. O yüzden Biraz eski biraz yeni mamayı karıştırarak geçiş yapmalısınız. Yaş mamaya geçmiş olmakla birlikte artık azar azar su da verebilirsiniz.


* Kinder ilk 8 Kasım 2014'de yaş mamayla tanışmıştı yani 1 ay 5 günlükken.


Kum Tuvalet Kullanma

Yavru kediler 1 aylık olduktan sonra kum tuvalet kullanabilirler.
Biz Kinder'e 1 aylık olunca kum tuvalet aldık ama kullanamamıştı 1 ay 10 günlük olunca kullanabildi.


Kuru Mamaya Geçiş


Bebek 2 aylık olduğunda kuru mamaya geçiş yapabilirsiniz. Ama dişleri ve çenesi henüz çok güçlü olmadığından kuru mamalar onun için hala çok sert gelecektir. Kolay yiyebilmesi için mamasını biraz ılık laktozsuz süt ile ıslatıp verebilirsiniz.

Yavru kedinizi büyütürken mutlaka veterinerinizle kontak halinde olun ve eğer yavru kedi büyütme konusunda tecrübeli değilseniz veterinerinize başvurmadan hiç bir konuda kesinlikle kafanıza göre müdahalelerde bulunmayın!


Yavru kediler göz açık kapayıncaya kadar büyürler o yüzden bu süreci iyi değerlendirin ve keyfini çıkarın derim. Unutmayın ki bir mucizeye gözlerinizle tanık olacaksınız. Ben bu mucizeye tanık olduktan sonra dedim ki iyi ki Kinder beni seçmiş :) Bence her insanın bu mucizeyi hayatında bir kez de olsa tatması gerek. Kesinlikle kelimelerle tarif edilemez bir duygu ve tecrübe edindim.
 

Her evin bir kedisi olması, herkesin kucağında bir kedinin gorlaması hayali ve dileğiyle...














Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Şölen-Dostluk // Platon

Platonik Aşk'a adını veren Aşk, Platon'un Aşkı // Rafet Elçi