Dünya Felsefe Günü

2002 yılından beri her yıl Kasım’ın üçüncü Perşembe’si tüm dünyada kutlanan Dünya Felsefe Günü, bu sene de 19 Kasım’da kutlandı. Bugün aynı zamanda UNESCO Dünya Felsefe Günü olarak da anılmaktadır. Tam da burada küçük bir ayrıntı olarak 4 Kasım 1946 yılında kurulan Birleşmiş Milletler “Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü” UNESCO’ya, Felsefe günün kutlanması ile ilgili önerinin “Türkiye Felsefe Kurumu (TFK)” tarafından getirildiğini ve UNESCO tarafından da kabul edildiğini belirtmekte fayda var. Ayrıca Dünya Felsefe Günü artık Milli Eğitim Bakanlığı’nın onayıyla belirli gün ve haftalar listesine de alınmıştır. Ülkemizde birçok üniversite ve liselerde platformlar kurulup kutlama etkinlikleri gerçekleştiriliyor. Farklı kurumlar altında gerçekleşen Felsefe konulu sempozyumlar, paneller, söyleşiler ve konferanslar sadece öğrencileri değil felsefeye ilgisi olan herkesi birlikte Dünya Felsefe Günü’nü kutlamaya davet ediyor.
Savaş ve çatışmaların ilk çıkış yeri insan zihnidir diyen UNESCO, insanlığın var oluşundan bu yana süre gelen problemlerin üstesinden gelebilmek için felsefenin ışığından yararlanılmasını vurguluyor. Ülkemizde de özellikle yaşadığımız son dönemde felsefenin aydınlatıcı gücüne o kadar çok ihtiyacımız var ki. En çok da barış, özgürlük, insan hakları ve bunları savunabilmek, tutkularının kölesi olmuşlara ve barbarlığa akıl yoluyla karşı gelebilmek, bilgisizliğin, cehaletin, eğitimsizliğin önüne geçebilmek, düşünüp, sorgulayıp, eleştirebilen bireyler olabilmek için felsefenin ışığına ve bu ışığın yaygınlaştırılmasına her zamankinden çok ihtiyacımız var. Günün anlam ve önemini anlatmak ve felsefeyi yaygınlaştırmak için sadece eğitimcilere ve eğitim kurumlarına değil bizlere de bu anlamda çok görev düşüyor.

Peki Felsefe nedir? Ne işe yarar?
Felsefe sözcüğü Yunanca Philosophia’dan gelmektedir. “Philo” sevgi, “Sophia” ise bilgelik anlamındadır. Philosophia yani Türkçe anlamıyla Filozof, bilgeliği seven, onu arayan ve ulaşmak isteyen demektir. Filozof, öğrendim, oldum diyen kişi değil, bilge olmama tevazusu gösteren kişidir. Yani Felsefe, var olma, evren, yaşam ve insanı yorumlama biçimi, bir dünya görüşüdür. Felsefe kişinin kendisini oluşturmasına yardım eden doğruyu bulma yoludur.
Felsefe birçok konuda dünyaya çözümcü bir bakış açısıyla bakma, kültürsüzleşmeden sorunların üstesinden gelme, evreni, içinde bulunduğumuz toplumu ve insanı daha iyi anlama ve sorgulama daha da önemlisi kendimizi tanıma yeteneği kazandırır. 

* Nefsinin öğretmeni, vicdanın öğrencisi ol. (Platon)


                                                                  Dünya Felsefe Gününüz Kultu Olsun!

Sevgiyle kalın.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yeni Doğmuş Kedi Buldum Ne Yapmalıyım?

Şölen-Dostluk // Platon

Platonik Aşk'a adını veren Aşk, Platon'un Aşkı // Rafet Elçi