Güzelliğin Simgesi Sakuralar ve Felsefesi


Sakura (kiraz çiçeği) meyve vermeyen, beyaz, sarı ve pembe tonlarda açan Sakura ağaçlarının bakmaya doyulmaz narin çiçeğidir. 200'den fazla çeşidi bulunan Sakuraların en popüler olanı "Somei Yoshino" çeşididir.


Somei Yoshino*

Japon kültüründe Sakuraların çiçek açmasına "Sakura Zensen" deniliyor. Onlar için ağaçların çiçek açması aynı zamanda değişim, hayata yeni bir başlangıç anlamına da geliyor. Sakuralar her yıl Mart sonu Nisan başı gibi açıyor ve 11 şehirde iki haftalık şölenlerle kutlanıyor. Kutsal sayılan bu dönem boyunca Japon televizyonlarında hava durumundan önce "Sakura Durumu" veriliyor hatta okul açılış tarihleri, evlenme tarihleri gibi özel durumlar da çiçeklerin açılış tarihine göre ayarlanıyor.



Festival boyunca binlerce turist çeken Sakuralar için "Hanami" denilen çiçek sergileri ya da çiçek izleme partileri yapılıyor. Bu dönemde Sakuralar altında piknikler yapılıyor, sake içiliyor her biri ilgiyle izleniyor. Gündüzleri nem oranının yüksek olmasından dolayı genelde gece izlemek tercih ediliyormuş. Hava kararınca da Sakuralar ışıklandırılıp ışıl ışıl bir hale bürünüyor.



Felsefi açıdan da anlam yüklü olan Sakuralar yeniden doğuşu simgeler. Yavaş yavaş açıp çok kısa sürede en güzel haliyle dalından döküldükleri için hayatın en güzel en keyifli zamanında bile ani ölümün olabileceğini hatırlatır. Kışın bitişi baharın müjdeleyicisi olan Sakuralar hem hayatın başlangıcını hem de kaçınılmaz sonunu simgeler. Ölüm ve yaşamın birlikteliği (YingYang) gibi. Japonların hayatlarının baharında her an çiçekler gibi dallarından kopabileceklerini düşünmeleri Samuray tarzı yaşamı kabullenmiş olmalarından gelir. Kültürlerinde büyük önem taşıyan Sakuralar, Samuraylar gibi mükemmelliği, hızlı ve acısız ölümü ifade eder. Bunun sebebi ise; Genç Samurayların Sakuralara bakarak savaşta her an ölümü yaşayabileceklerini akıllarına getirip, felsefi boyutta yaşamasından geliyor.



Japonya diğer ülkelerle ilişkilerini ve evrensel dostluğu güçlendirmek için Sakura tohumlarından bazı ülkelere hediye verir. Bunlardan birisi de Türkiye'dir. Türkiye'de farklı botanik bahçelerde Sakura Ağaçları görmeniz mümkün. Bunlardan birisi de daha önceki yazımda bahsettiğim İstanbul Ataşehir'deki Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi'dir. Şu sıralar Sakuraları görmek için en uygun zamanlardan biri gitmenizi şiddetle tavsiye ederim, üstelik ücretsiz. İstanbul'daki diğer botanik bahçeleri gezip görmek de benim ödevim olsun :)

Sevgiyle kalın...


------------------------------------------------------------------------------------------------

Diğer Sakuralar*


Ukon*

Kikuzakura*

Shogetsu*

Kawazuzakura*

Yamazakura*

Shidarezakura*

Ichiyo*


Kanzan*

Kanhizakura*

Jugatsuzakura*

Fugenzo*
------------------------------------------------------------------------------------------------

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yeni Doğmuş Kedi Buldum Ne Yapmalıyım?

Şölen-Dostluk // Platon

Platonik Aşk'a adını veren Aşk, Platon'un Aşkı // Rafet Elçi