Faust

Alman yazar J. W. Goethe’nin aynı adlı eserinden Fransız besteci Charles Gounod’nun bestelediği “Faust” operası 24 yıl sonra tekrar sahnelenecek. En son İstanbul Devlet Opera ve Balesi tarafından 1992-93 sezonunda, Atatürk Kültür Merkezi’nde sahnelenen “Faust”, 13-16-17-18-20 Şubat ve 25-26-29 Mart tarihlerinde Kadıköy Süreyya Operasında seyircisi ile buluşacak.



Beş perdelik operadır.


Besteci: Charles Gounod
Metin: Jules Barbier ve Michel Carré.

İlk oynanış: 1859 Paris.
Türkiye’de ilk oynanış: 1958 Ankara.

Başlıca kişiler: Faust (Tenor), Méphistophélès (Bas) Wagner (Bariton), Valentin (Bariton) Siebel (Soprano), Marguerite (Soprano).

Konunun geçtiği çağ ve yer: Ortaçağda Almanya’da bir kent

Konusu: İhtiyar doktor Faust ölümünden korkmakta, gençliğin özlemini duymaktadır. Yardıma şeytanı çağırır. Méphisto gelir, isteğini yerine getireceğini, onu gençleştirip güzel bir kız bulacağını, ancak ruhunu alacağını söyler. Hayalini gösterdiği kız Marguerite’dir. Faust pazarlığa razı olunca onu alır, panayıra götürür. Panayırda halk eğlenirken kızın kardeşi Valentin yanında Siebel’le görünür. Valentin savaşa gitmekte, kardeşini Siebel’e emanet etmektedir. Méphisto gelir, Valentin’e savaşta öleceğini, Siebel’e ise Marguerit’e götüreceği her çiçeğin solacağını söyler Konuya kardeşinin katılması Valentin’i sinirlendirmiştir. Méphisto’nun üzerine yürür, kolu güçsüz düşer. Gençleşen Faust ise Marguerit’e yaklaşarak aşkını açıklar, fakat davranışı yanıtsız kalmıştır. Siebel, kendisine emanet edilen kıza âşıktır, evi önünden ayrılmamaktadır. Marguerite çıkrık çevirirken söylediği şarkısı bitince kapıda mücevher dolu bir sandık bulur. Gece olmuştur. Faust kıza seslenir, pencere açılır, iki genç birbirlerinin kollarına düşerken Méohisto’nun kahkahası duyulur. Marguerite gebe kalır, Siebel’in öğüdü üzerine kiliseye dua etmeye gider, Méphisto belirerek ruhunun kendisine ait olduğunu söyler Askerden dönen Valentin, Méphisto ile Faust’a rastlar. Méphisto’nun kardeşine söylediği serenad iki genç arasında düelloya yol açar. Faust Méphisto’nun yardımıyla Valentin’i öldürür, delikanlı son nefesinde kardeşine lânetler yağdırır. Şeytan Faust’u Harz dağlarındaki “Walpurgis Gecesi” âyinine götürür, günahkâr kadınların şehvet dolu dansını seyrettirir. Bu sırada Marguerite’in hayalini gören Faust kendisini kıza götürmesini ister. Marguerite bir çılgınlık bunalımı sonucu çocuğunu öldürüp zindana atılmıştır. Faust girerek onu kurtaracağını, eski mutlu günlerin geleceğini söyler. Fakat kız ölmüş, ruhu meleklere karışıp kurtulmuştur. Méphisto yanında kurbanıyla uzaklaşırken perde kapanır.

Recep Ayyılmaz’ın sahneye koyduğu eserin orkestra şefi Roberto Gianola. Koro şefi ise Marco Morrone. Eserin dekor tasarımı Efter Tunç, koreografi Beyhan A. Murphy, kostüm tasarımı Gizem Betil, ışık tasarımı ise Yakup Çartık’a ait.
Eserde Faust rolünü Erdem Erdoğan ve Hüseyin Likos, Méphistophélès rolünü Zafer Erdaş,Tuncay Kurtoğlu ve Gökhan Ürben, Marguerite rolünü Ayten Telek, Gülbin Günay, Valentin rolünü Caner Akgün, Alper Göçeri, Siébel rolünü Özge Belen ve Deniz Erdoğan Likos, Wagner rolünü Utku Bayburt ve Noyan Coşgun ve Marthe rolünü Neslişah Pekin ve Nursel Dinler üstlendi.
Faust büyük Alman şairi Goethe‘nin aynı adlı büyük yapıtının birinci bölümündeki olaylar üzerine kurulu operadır Metin yazarları yerinde bir görüşle «Faust»un ana düşününü ve öz anlamını bırakarak öyküsünü işlemişlerdir. Opera oynanışında büyük başarı sağlamış, özellikle Fransız sahnelerinin daima sevilen ana eserler’i arasına katılmıştır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yeni Doğmuş Kedi Buldum Ne Yapmalıyım?

Platonik Aşk'a adını veren Aşk, Platon'un Aşkı // Rafet Elçi

Şölen-Dostluk // Platon